De luizenbrigade

Wie zijn we?

De luizenbrigade bestaat uit een team van leerkrachten van de school.

Juf Fien,  juf Betsy en onze vrijwillige verpleegkundige Lydia nemen de kinderen van de kleutertuin en de lagere school onder hun hoede.

Wat doen wij?

  • In de eerste plaats proberen we ervoor te zorgen dat niemand zich hoeft te schamen als hij luizen heeft. We benadrukken dat regelmatig controleren belangrijk is.Alle kinderen worden tijdens een projectweek geïnformeerd over het wel en wee van de luis. In het project belichten we de problematiek van besmetting, maken we de  kinderen er attent op hoe ze luizen kunnen voorkomen en hoe ze luizen kunnen  behandelen. We zorgen voor een vrolijke noot en een goede vleug humor met een heus  luizenlied en met toffe poppenkastvoorstelling.Met het project willen we de kinderen duidelijk maken dat ze geen schuld treffen als  ze kriebelbeesten hebben. We laten hen inzien dat zij lang niet de enigen zijn die  luizen hebben en zich geen zorgen hoeven te maken over hun hygiëne. We brengen ze  bij dat het heel belangrijk is om snel te behandelen bij besmetting en regelmatig te  blijven controleren.
  • Met de luizenbrigade gaan we, in samenwerking met het CLB, ook op zoek naar luizen. Elke eerste dinsdag van de nieuwe maand controleert de luizenbrigade de hoofdjes van alle kinderen op onze school. Kinderen die die dag afwezig zijn, worden later gecontroleerd. Als de brigade hoofdluis in een klas vaststelt, worden alle ouders op de hoogte worden gebracht. Alle kinderen met hoofdluis krijgen een kindgerichte info-brief mee en een uitslagbrief voor hun ouders, met informatie over tijdige opsporing en behandeling van de hoofdluis. De controle wordt in de klassen met hoofdluis na een week herhaald.
    Merkt de brigade na 2 opeenvolgende controles nog luizen op, dan zal er op school  een kindvriendelijke behandeling worden gestart met de luizenvanger (voor meer info  www.luizenvanger.be) en wordt het CLB ingeschakeld.

De luizenbrigade respecteert de privacy van de leerlingen en brengt geen informatie  over kinderen met hoofdluis naar buiten. We hopen dat we samen kunnen werken aan een luizenvrije school en met z’n allen  deze vervelende bezoekers kunnen bestrijden.

Wie stoeit in mijn haar?

Luizen zijn nog lang de wereld niet uit. Vooral bij schoolgaande jeugd voelen zich goed in hun sas. Bovendien zijn ze hardnekkiger dan de strafste roddel.

Iedere school krijgt wel eens te maken luizen, want luizen houden van verhuizen!

Ook onze school wordt de laatste jaren geplaagd door deze kriebelbeesten en vindt dat het zo stilaan welletjes is geweest.

Het probleem laat ons niet ongemoeid, vandaar dat we dit schooljaar met een luizenbrigade gestart zijn.

Een leerling met luizen is genoeg om een invasie in de hele school teweeg te brengen. Luizen gaan immers het liefst van hoofd naar hoofd en leggen er naar hartenlust neten.

Paniek helpt minder dan krabben. Schoolgaande jeuk is geen ramp en zeker geen schande. Het belangrijkste is dat alle betrokkenen de juiste informatie krijgen, waardoor taboe, schaamte en talloze misverstanden vermeden kunnen worden.

Luis in je haar?

Luis in je haar? Kammen maar!
Link: http://www.ggd-nijmegen.nl/pool/1/documents/vraag%20en%20antwoord%20hoofdluis.pdf

Luizenlinks